- اکتبر 17, 2023
تعدادی از کشاورزان جلوی سد جیرفت تجمع کردند
فرود رفعتی یکی از فعالان حوزه محیط زیست در این باره به خبرنگار ایلنا، گفت: امروز کشاورزان سنتی که در اسناد مالکیتشان ذکر شده که دارای حق آبه از هلیل رود هستند تجمع کردند. این افراد همگی به لحاظ قانونی دارای حق آبهاند ولی از زمان احداث سد جیرفت تقریبا چند سال است که این حق آبه برای آنها از پشت سد رهاسازی نشده است.
رفعتی ادامه داد: حتی روستاهایی که در 5 کیلومتری این سد قرار دارند اینها نیز از حق آبهشان محرومند. بعد از ایجاد سد و کم شدن آب هلیل رود کشاورزان مجبور به حفر چاه شدند که همین چاهها هم منجر به کاهش سطح آبهای زیر زمینی و فرونشست زمین شد.
وی افزود: بارها کشاورزان از طریق مسئولان شهری، استانی و همچنین نمایندگان مجلس پیگیر حق آبهشان شدهاند اما تاکنون بینتیجه مانده است. امروز ما برای حق آبه محیط زیستی جازموریان و کشاورزان سنتی اینجا آمده بودیم. وقتی آب در پشت سد ذخیره است چرا حق آبه کشاورزان را رها سازی نمیکنند. سالانه 5000 هزار میلی متر از آب این سد بدون یک مگابات تولید برق تبخیر می شود. پس این سد چه کاربردی دارد وقتی حق آبه کشاورزان و محیط زیست رهاسازی نمی شود؟
وی گفت: اگر آب سد رها سازی شود سطح آبهای زیر زمینی هم افزایش مییابد و از فرونشست زمین جلوگیری میشود و محیط زیست دوباره احیا میشود.
در ادامه هم یکی از کشاورزان به ایلنا گفت: امروز برای حق آبه کشاورزیمان جلوی سد جیرفت تجمع کردیم. با خشک شدن هلیل رود و ایجاد گرد و خاک در جنوب استان حتی نمیتوانیم نفس بکشیم.
ذبیح الله سالاری ادامه داد: فاصله روستای ما تا سد جیرفت کمتر از 3 کیلومتر است و حدود 15 سال است دریچه سد تنظیمی را بستهاند و برای رهاسازی حق آبه کشاورزان بازش نمیکنند.
وی گفت: تالاب جازموریان دو و نیم برابر دریاچه ارومیه وسعت دارد که این همه برای خشک شدنش سر و صدا میکنند. ما معیشتمان به این حق آبه بسته است. قبل از ایجاد سد و حتی قبل از بسته شدن دریچه آن زمستانها اینجا جایگاه مرغان مهاجری بود که از سیبری میآمدند و انواع گونههای گیاهی و جانوری را اینجا داشتیم. الان هیچ نوع گیاه و جانوری وجود ندارد. طبق اعلام کارشناسان محیط زیست 30 درصد از گرد و غبار جنوب استان کرمان به دلیل خشک شدن جازموریان است.
این کشاورز ادامه داد: آب را از کشاورز میگیرند و به معدن دار میدهند. 13 شهرستان جنوب استان کرمان درگیر این بی آبی هستند. هیچ مسئولی امروز برای شنیدن صدای ما نیامد و حتی فرماندار جیرفت که در جریان بود هم نیامد. آب منطقهای کرمان و وزارت نیرو در حق کشاورزان جنوب استان بد کردند.
در تماسی که خبرنگار ایلنا با فرماندار جیرفت داشت وی از تجمع کشاورزان و مشکلات موجود ابراز بیاطلاعی کرد.